Lampor och ljussättning

Lär dig hur du lyfter din inredning med rätt lampor så du får en skön belysning i ditt rum.

I samarbete med Svenssons i Lammhult tipsar jag här om lampor och ljussättning som är en ganska stor och viktig fråga i ett hem. Jag skulle till och med vilja påstå att det är A och O i en inredning. Hur fint du än har inrett ditt rum så kommer det falla lite pladask om du har ignorerat ljussättningen. Tro mig!  Och nu när de ljusa timmarna på dygnet blir färre och färre i samband med mörkrets intåg så är det helt naturligt att vi börjar leta lampor och belysning mer än vanligt. Och visst kan du kila in och inskaffa en lampa i närmaste butik för att det just nu har blivit mörkt i ett hörn men om du vill få till det ett snäpp bättre så kan man med några enkla grundregler komma lite längre med sin inredning och upplevelse i rummet.

Och hur gör man då, utbudet är stort både på funktion och stil och sen är det ljuskällan man dessutom ska ta beslut om. I och med att alla rum  har olika naturliga ljusinsläpp samt färgsättningar så det bästa tipset att prova sig fram. När det kommer till formen och stilen på lampan så finns det just nu en hel del roliga lampor som har lite mer personlighet och attityd som jag gillar. Några har jag skrivit om tidigare som du kan hitta här, här och här. Men det betyder inte att det är rätt lampa just för dig och ditt rum.

Det finns som sagt många valmöjligheter och på rätt plats kan en personlig lampa lyfta ett helt rum. Inom inredning pratar man ibland om ”the focal point” – fokuspunkten i rummet. Det kan vara ett vackert konstverk, matta eller till exempel en rolig/cool/personlig lampa.

Börja med att fundera ut hur du använder rummet, i vilken del skulle du vilja sitta och läsa bekvämt, hur mycket allmänt ljus behövs det för städning och praktiska saker med mera. Villken känsla vill du ha när du kommer in i rummet?

 

lampor vardagsrum, lights livingroom, scandinavian style

Ett rum behöver vanligtvis ett allmänt ljus i taket och därefter mysbelysning/stämmningsljus och läsbelysning. Som till exempel kan man med uplights eller spotlights rikta ljuskällorna så att de reflekteras mot vägg och tak vilket ger ett fint mjukt ljus som sprider sig uppifrån.

 

lampor,stämningsljus, light

 

Med stämningsljuset  – till exempel mindre lampor i fönster, på sidobord och vägglampor mjukar du upp kontrasterna som bildas av de starkare belysningarna i rummet som läsbelysning och spotlights.

Läsbelysning placeras där du sitter och läser mest, titta på funktioner som till exempel om lampan är flyttbar,  har den extra ljusarmar, kan du vinkla lampan åt olika håll med mera.

Dimmerfunktion är också väldigt bra. Då kan du styra ljusstyrkan precis som du vill ha det för olika tillfällen. Många gånger finns det redan en dimmerfunktion vid väggen där du slår på strömmen för taklampan samt en del lampor har en dimmerfunktion inbyggd när du köper den. Om du inte har det så går det att ordna men jag rekommenderar att du låter en elektriker sköta den biten.

 

lampor, belysning barnrum, taklampa sovrum

 

I snitt räknar man med att det behövs ca 8 lampor i ett normalstort vardagsrum.

Prova dig även fram med olika ljuskällor, förut pratade vi bara i watt och därmed hade många av oss ett hum om vad 25w, 40W gav för ljusstyrka. Idag finns det många nya ljuskällor och jag själv tycker det är svårt att förstå hur mycket ljus man får från respektive ljuskälla. Så är du som jag och vill få en jämförelse av olika ljuskällor mot en traditionell glödlampa så kan du ladda ned en tabell  här som jag skrivit ihop. En praktisk detalj att ha till hands! Skriv ut, klipp ut och förvara den i plånboken –helt gratis.

[mailerlite_form form_id=4]

 

Huvudbild/kollage:Lampor från Svenssons i Lammhult – nr 1 hittar du här, nr 2 hittar du här, nr 3 hittar du här, nr 4 hittar du här och nr 5 hittar du här. Bild 2 Foto: Ove Nilsson för Skandiamäklarna  Bild 3. Foto: Jonas Ingerstedt  Bild 4. Foto: Bjurfors

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up